Ack Värmeland, du husbilssköna…

-Sverige, HUSBILSREPORTAGE

Nu har Värmland, detta ”onödigt vackra” landskap som Göran Tunström uttryckte det, bestämt sig för att som första region i Sverige ta ett samlat grepp över husbilsturismen. Vår medfödda blygsamhet förbjuder oss på Nomadliv att nämna några som har varit med och inspirerat till satsningen.

Uvån näringslivscenter i Hagfors kommer under våren 2011 att utreda vilka möjligheter det finns i Värmland att ta emot husbilsresenärer från Västeuropa och vårt eget land. Finansiärer är Region Värmland och kommunerna.

– Husbilsturismen är en starkt växande företeelse och då gäller det att locka strömmen av husbilar till Värmland, säger Glenn Olsson, vd för Uvån näringslivscenter.

Genom förstudien vill man få en första genomgång av vilka behov som finns i Värmland av ställplatser och vilka förutsättningar de olika kommunerna har att ställa iordning attraktiva platser.

Efter denna inventering är tanken att kommunerna i Värmland ska ta ett samlat grepp om husbilsturismen, med en genomtänkt skyltning, ställplatser och servicestationer på strategiska platser och så vidare.

Då kan Värmland också gå ut med en gemensam marknadsföring i befintliga ställplatskataloger och till exempel Visit Värmlands kataloger och webbplatser.

– Tanken är att husbilsresenärer ska kunna se var det finns ställplatser i närheten av det som Värmland redan har att erbjuda i form av turistmål, aktiviteter, evenemang, restauranger och liknande och kunna lägga upp sin resa utifrån det, säger Glenn Olsson.