Älven kokar av slom!

BLOGG
_DSC1806_W

Irrande ficklampor utmed Klarälvens strand mitt i natten betyder bara en sak: Slommen går till!

Slomsäsongen i Karlstad är en snabbt förbiilande begivenhet som man inte vill missa. När isen har gått upp och vattnet i älven nått rätt temperatur går norsen upp i älvarna och leker. Och då kallar vi den slom.

– I går fick vi tio kilo i första håvtaget, försäkrar Jan Wallner och vi tror honom trots att han är värmlänning. Beviset på fiskelyckan står där framför oss i flera välfyllda hinkar.

– Innan kvällen är över har vi nog fått ihop en åttio kilo, tror Jan och hans kompisar Erik Erlandsson, Hans Eriksson och Tony Boström.

Slom äter man helst rullad i ströbröd och stekt i smör, avsvalnad och lagd på hård macka. Köttet är vitt och milt i smaken, man kan ana en viss sötma. I storlek är den som strömming.

Och man köper den aldrig, utan får den i allmänhet hinkvis av någon entusiast som har fullt sjå att bli av med sin fångst.

– Men har man en stor frys är det lönt att spara några rejäla påsar att ha som kräftbete, tipsar Jan Wallner.

Den husbilsåkare som vill göra en slomrusning i år eller lägga sig i slagläge nästa år kan pröva att ställa bilen vid Löfbergs Arena och vandra ner till någon av bryggorna några hundra meter söderut. Alla bryggor är allmänningar. En rejäl och ganska småmaskig håv med lååångt skaft krävs.

Lycka till!

Margareta