Come on baby, let’s rock – i Östmark av alla ställen!

-Sverige, HUSBILSREPORTAGE

[nggallery id=80]

Rockabilly och raggarkultur är inget nytt i Nordvärmland. Både välvårdade vrålåk och sunkiga Volvo finns det gott om i Torsby och andra metropoler. Men nu finns också ett Elviscafé som drar besökare från hela landet – och detta i Östmark.

Ingen nu levande människa kan minnas att det någonsin tidigare har funnits ett café i Östmark, en liten ort långt inne i skogen mellan Torsby och Norge.

Nomadliv kommer dit en söndagsförmiddag efter avslutad countryfestival i Torsby. Klockan är halv ett och högmässan slut sedan länge. Parkeringen vid kyrkan är tom sånär som på en tysk husbil. Vi ställer oss intill och går över vägen till Östmarks ”centrum”, en ICA-butik och numera ett Memphis-café.

Caféet öppnar först klockan ett och vi tvekar. Byn ser ut att ha drabbats av en atombombsdetonation, så öde och stilla är det, och vi kan inte föreställa oss att så mycket ska hinna förändras på en halvtimme. Men jag är hängig och går med på att vila en stund och se vad som händer.

När jag slår upp ögonen fem över ett och tittar ut genom rutan får jag en chock. Tolv bilar står parkerade utanför caféet. Vi rusar. Och får precis tag på de två sista stolarna innan stället är fullsatt.

”Så här har det varit sedan vi öppnade”, flämtar en av de äldre damer som är inkallade för att langa fram hemgjord jordgubbstårta i rasande takt. ”Visst är det skoj!”

Vi räknar till fyra personal i lokalen som rymmer 32 stolar. Det är ägaren Anna-Pia Karlsson, hennes far med omisskännlig Elvis-look och två tårtdamer. Alla har fullt upp.

”Det är en stor satsning jag gjort”, konstaterar Anna-Pia Karlsson. ”Vi har hållit på med förberedelserna i två år och det har kostat en miljon, så visst behöver det gå bra. Men att det skulle bli en sån här rusning, det hade jag inte vågat hoppas på!” Caféet, som också rymmer Anna-Pias frisersalong, öppnade i maj och sedan dess har ryktet om stället spridit sig i vida krestar.

”I första hand kommer det folk från hela Värmland och angränsande landskap, men ju längre sommaren har gått, desto längre ifrån kommer gästerna”, konstaterar hon. ”Stockholmare, göteborgare, ja senast nu kom det gäng från Skåne och Köpenhamn.

Och visst är Memphis-caféet värt en omväg. Det är en vacker lokal med djupröda väggar och schackrutigt golv, en Wurlitzer jukebox i modern tappning och en storbildsskärm där Anna-Pia har tillstånd att köra Elvisfilmer. ”Blue Hawaii” när vi var där. Vi konstaterar att karln ju faktiskt var snygg en gång i tiden. Särskilt i badbyxor.

Caféutbudet är blandat. Basen är centralbakade muffins och kondiskakor, inte så märkvärdigt. Men det finns också ett bra utbud av glass på kula – och så det stora slagnumret hembakt tårta. Jordgubbar gällde för säsongen och Bobo lyckades trycka i sig tre (3) bitar! Man serverar också goda hemgjorda mackor som görs allteftersom de beställs.

Kyrkans parkering har bra utrymme för husbilar, men vi skulle nog inte rekommendera någon med anlag för lappsjuka att stanna över natten i Östmark. Då är närbelägna (nåja) Torsby skojigare. En kväll på restaurang Björnidets uteservering ger en bra bild av raggarkulturen. Come on baby, let’s rock!!