Dansk spis i rättan tid

BLOGG
Rönnede Kro_6368_W

Vi är väl knappast ensamma om att komma iväg en eller två timmar senare än beräknat. Den här gången byggdes förseningen på med ett väldigt trevligt stopp i Café Gula huset i Brålanda där vi träffade vårt omslagspar Kerstin och Sven.

Så från Karlstad till Heiligenhafen nådde vi inte på en dag. Vi kroknade en dryg timme före Rödby och då var vi så trötta och hungriga att det värkte i både mage och ögon.

”Vi svänger av här framme”, sa jag. ”Där finns en ort som heter Faxe, precis som ölsorten, och den ligger precis vid havet så där finns säkert någon trevlig restaurang.”

Fast innan vi kom till Faxe stannade vi till i Rönnede för att handla. Och då fick vi syn på Rönnede Kro som låg där och såg så där underbart dansk och gemytlig ut. In där.

Vilken härlig överraskning! På ren tur hade vi hittat en riktig pärla som serverade en enda trerättersmeny varifrån man kunde välja en, två eller tre rätter, och ett litet vinpaket med särskilt utvalda viner som passade till maten.

Vi valde två rätter och åt med välbehag rökt lax till förrätt och en rejäl kycklingfilé med spetskål, morötter, kalvbräss och mandelpotatis samt en mustig rödvinssås till varmrätt. Rosé till förrätten och en fransk merlot till varmrätten och alltihop gick på 440 danska kronor per person.

I det läget var det värt varenda krona! Och givetvis var vi välkomna att stå kvar med vår husbil över natten på den trevliga parkeringen.

Rönnede ligger 89 kilometer före Rödby. Sedan har man en dryg timmes körning kvar till färjan, fyrtio minuter på färjan och en halvtimme från Puttgarden till Heiligenhafen. Rätt lagom om man räknar med trängsel i Heiligenhafen och vill hinna shoppa innan man åker till ställplatsen och lägger beslag på en trevlig ruta.

I nästa nummer av Nomadliv berättar vi för övrigt hur Heiligenhafen kommer att utvecklas de närmaste åren.

                                                                   Margareta