Den skrattande (fd) polisen

HUSBILSLIV

 

[nggallery id=12]

När Bosse Bengtsson från Trollhättan gick i avtalspension för några år sedan skrattade han hela vägen till – husbilen.
Nu sprider han och hans fru Ewa Lantz trivsel och glädje på Newport Marina i Smögen, både gästhamn och ställplats.

Bosse Bengtsson, från början Säfflepojk, har jobbat som ordningspolis i hela sitt yrkesverksamma liv, merparten av tiden i Trollhättan.

”Sedan 1987 driver jag också ett eget företag med profilprodukter och det bidrog till att jag vågade hoppa av det fasta jobbet när jag fick chansen några år före ålderspensionen”, berättar han.

Pensioneringen sammanföll på ett lyckligt sätt också med erbjudandet om att bli hamnchef och tillsynsman på Newport Marina i Smögen.

”Det var via vår dotter Anna, som arbetade på marinan somrarna 2006-2008, som vi fick kontakt med Newport. Dottern var måttligt road av att ha föräldrarna på sin sommararbetsplats, men hon gav med sig”, ler Bosse.

Gästhamn och ställplats är den perfekta kombinationen för Bosse Bengtsson och Ewa Lantz. I alla år har de haft motorbåt, en Forbina, med bas på Bohus-Malmön.

”Där är det väldigt trevligt”, konstaterar Bosse. ”Alldeles för trevligt, faktiskt, för till slut tog vi oss aldrig därifrån. Särskilt när dottern var i sina värsta kompis-tonår, då var det lögn för oss att få lämna bryggan. Till sist blev det som att tillbringa somrarna i en radhuslänga.”

Bosse längtade efter det äventyr det ändå är att kasta loss och hitta ny natthamn varje kväll. Resonemang i familjen ledde fram till att man började titta efter husbil i istället. Den första blev en stor amerikanare, köpt av ett konkursbo. Nu har Ewa och Bosse en ännu större amerikanare, en tiotonnare från Forrest River, byggd på ett Spartan-chassi. Den är tio år gammal men ser ut som fabriksny.

”Jag har genom åren kört mycket lastbil och stora turistbussar, så jag har inga problem med en stor bil”, konstaterar Bosse. ”Och i nuläget står den mest still här i Smögen och ger oss en stor sommarbostad.”

Ewa och Bosse tronar på bästa platsen på Newport. Närmast havet, med en vidunderlig utsikt genom vindrutan. Från denna bas rattar Bosse både gästhamn och ställplats. Det händer att polisen i honom sticker fram och man hör hans myndiga stämma läxa upp någon som försöker pressa ner en veckas sopor i glasskioskens papperskorg.

Men för det mesta sprider makarna Lantz-Bengtsson bara trivsel på ställplatsen. Så fort vädret tillåter tar de måltiden på den sida av husbilen där solen är, vilket på kvällen är i de publika picknickplatserna med utsikt mot Smögenbryggan.

Praktiskt taget varje kväll slutar det med att de har ett gäng gäster omkring sig, antingen från bryggan eller från husbilarna.

”Detta är skitkul”, säger Bosse med eftertryck. ”Jag gillar ju det här ”bryggtugget” som jag är så van vid, att prata båt och hav och väder och strapatser. Och så det här nya husbilssammanhanget ovanpå det, det är aldrig tråkigt.”

Ewa, som arbetar med social verksamhet inom Vuxenskolan, har möjlighet till sju veckors semester om somrarna, men sedan pendlar hon mellan jobbet i Uddevalla och sommarbasen i Smögen.

”När säsongen är över börjar även vi att resa med husbilen”, säger hon. ”Den står inte bara still. Det blir ju mest helger, så vi håller oss i Sverige.”

Ställplatsen vid Newport lever ett anonymt liv, men brukar fyllas på ändå. Vi talar ju om en av Sveriges mest attraktiva sommaradresser.

”Vi har avstått från att medverka i ställplatskataloger och annonser eftersom vi lever på lånad tid”, förklarar Bosse Bengtsson. ”Det finns byggplaner på hela udden härute och visserligen lär det dröja några år innan allt är klart, men vi vet ju inte hur lång tid vi har kvar så vi ligger lågt.”

Som mest kan ställplatsen, som är utrustad med fräscha duschar och toaletter och kostar 200 kronor per dygn inklusive el, rymma ett trettiotal husbilar. Bryggan tar drygt femtio båtar.

”Det är verkligen två verksamheter som fungerar väl ihop”, säger Bosse. ”När det är dåligt väder söker båtarna hamn, medan husbilarna tar en transportdag. Så fort det blir vackert väder drar båtarna till havs och husbilsturisterna kommer strömmande hit för att njuta av klipporna och Smögenbryggan som bara ligger tio minuters promenad bort. Perfekt!”