Elmia 2012 – same same but different

HUSBILSREPORTAGE

[nggallery id=92]

Elmia lockade över trettiofem tusen besökare i år igen. Massan med sextioplussare är massiv och det märks på utbudet av husbilar. Halva husbilen består av ett lyxigt sovrum. 

Långbäddar, drottningsängar och en och annan fransk variant är vad som gäller. Plus en nedfällbar säng i taket. Till snarkaren eller till barnbarnen. Variation på samma tema i husbil efter husbil.

Tiden då man kravlade över varandra i en tvärställd bädd och klättrade på stege tycks vara förbi och alkovbilarna var lätt räknade.

Dock finns det ett ökande intresse för de små husbilarna som är byggda på en skåpbil. Vi kallar dem plåtisar. Jag pratade med flera par som allvarligt funderar på att byta sin stora husbil till en plåtis. Och några som har rest i kompakt husbil i flera år kan inte tänka sig något annat.

Själv började jag med en VW-buss på sjuttiotalet och mitt hjärta klappar för plåtisar så vem vet hur jag reser om några år. Fördelen med en plåtis är, förutom att de är så himla söta, att man kan ta sig fram och parkera var som helst. Inte mycket skvallrar om att det är övernattare i bilen.

Barnfamiljer var det gott om på mässan. De flesta kollade husvagnarna men några familjer  letade husbil. Det gjorde Malin och Frederic Wall med barnen Julia och Molly från Västervik. De har tidigare hyrt husbil och det passade familjen så väl att det är dags att skaffa sig en egen.

Förväntningarna på Elmia var stora att där skulle de kunna titta och jämföra olika modeller. Trodde de. En alkovbil vill de ha. Och med våningssängar så tjejerna kan få var sitt eget utrymme. De hittade två sådana husbilar. Som visade sig vara samma bil, med samma inredning men av olika fabrikat!

Hur kommer detta sig, frågade jag runt. Ja, husbilar är dyra. De flesta unga familjer har inte råd att köpa nytt och återförsäljarna tar inte in den här typen av husbilar. Möjligen för uthyrning och säljer dem begagnade efter några säsonger. Alkovbilar med gott om sängplatser är numera eftertraktade som begagnade. För bara något år sedan  var de iskalla på marknaden.

Så det blir att leta på Blocket, familjen Wall. Och åka landet runt för att så småningom hitta  den rätta husbilen till nästa års semester. Någonstans står drömbilen och väntar på er. Lycka till!

På hemvägen från Jönköping igår såg jag en husbil brinna upp totalt inom loppet av en timma ungefär. Det var riktigt ruskigt men som tur var klarade sig det norska paret utan skador men utan mer än kläderna på kroppen och kvinnans handväska i behåll. Husbilen hade troligen börjat brinna redan under färden. Några medtrafikanter hade uppmärksammat rök och föraren av husbilen hann köra in på en parkeringsficka innan bilen var övertänd.

Naturligtvis tänkte jag på hur brandsäkerheten ser ut i vår husbil. Brandvarnare – ja. Brandsläckare – ja. Men jag stod ju och höll i en brandfilt på mässan. Och en ljuvlig fleecefilt som är flamsäker. Och en sprayflaska med släckningsvätska/pulver. Hm. Borde köpt det av Trygghetsbutiken som hade monter på mässan första gången i år.

Kanske kan man handla via nätet? Javisst: www.trygghetsbutiken.se

 

                                                                                                                                               2012-09-10 Bobo Jonilson