Fressen och icke-stressen i Hessen

-Tyskland, HUSBILSREPORTAGE

[nggallery id=71]

Frankfurt am Main. Med en flygplats som brukar toppa listan över Europas tristaste. Som brukar beskrivas som Mammons tummelplats i Tyskland; mallig, rik och stressig.
Men vi har hittat en hel radda med skäl att stanna till i Frankfurt, både när vi flyger och åker husbil.

Det är söndag morgon och nattsömnen har varit sådär. En match på lördagskvällen förde Tyskland ett steg framåt i fotbolls-EM. Mersorna och porscharna har brölat runt i city hela natten och män har hängt ut genom bilrutor och vevat med flaggor och vrålat som djur.Ingen idé att ligga kvar i sängen och vrida sig. Det får bli en tidig promenad utmed Main.

Tyskland är fortfarande ett tillbommat land på söndagar, men det betyder inte att det är tomt på gator och torg. Mains strand delar jag denna morgon med horder av joggare, hundägare och stillsamma flanörer.

När jag sträckt på benen en timme svänger jag av mot Römerberg och viker in på Saalgasse och tittar uppåt väggarna. Frankfurts stadsarkitekt fick för sig att släppa loss ett antal arkitekter i full frihet på en liten gatustump och resultatet är uppfriskande.

I slutet av gatan, på höger sida, finns ett härligt café med en gruslagd uteservering på gården. Ställets specialitet är gigantiska frukostpaket som folk brukar sitta och äta av i timmar medan de betar av den söndagsdigra Frankfurter Allgemeine.

Det råder en dåsig och avspänd känsla, som om man satt i någons trädgård och fikade tillsammans. Inte ett dugg malligt eller stressigt.

Dagen innan besökte jag en favorit på An der Kleinmarkthalle precis öster om Neue Kräme som går mellan Römerberg och gågatorna runtom Kaufhof. Från Kleinmarkthalle kan man köpa med sig det man behöver av tyskt laxerande bröd och utländska delikatesser vare sig man är på väg hem med flyg eller vill bunkra upp i husbilen. Färska tortellonikuddar fyllda med ricotta och spenat, spetsade med hemgjord pesto är ingen dålig campingmat.

Men det allra bästa med saluhallen är vinserveringen på terrassen ovanför ingången. Här serveras traktens viner – och nu pratar vi ju bland annat krispig rheinpfalz – i små avsmakningsglas och när man har beslutat sig för en sort man gillar är det bara att köpa vinet flaskvis.

”Fressgasse”, gågatan mellan Gamla Operan och Kaufhof, är roligast när det är någon marknad eller vinfestival på gång och man kan gå från stånd till stånd och pröva äppelvin, jordgubbsvin och riesling tillsammans med lokala och exotiska tilltugg.

Fast kommer du till Frankfurt i juletid är det runt Römerberg, med avstickare ner mot Main och upp mot Neue Kräme, som gäller för utomhusaktiviteterna. I bister adventskyla flanerar frankfurtborna omkring i päls och loden och låter sig väl smaka av varmt äppelvin med calvados, glühwein, kakao med grädde, starka korvar grillade över öppen eld, kanderade äpplen, salta jättekringlor, kotletter i bröd med senap och friterade potatisbullar som ser drömgoda ut men som midjelinjen förbjuder oss att ens tänka på. Och öl i floder förstås.

Vi noterar att frankfurtarna (människorna, inte korven) ser glada och avkopplade ut. Inte i närheten av den svettiga shoppingstress vi brukar se i svenska tätorter dagarna före julafton. Vi ser faktiskt inte ens några julklappskassar, utan folk verkar bara driva omkring på stan för att träffa vänner och njuta av stans julutbud.

När vi tröttnar på bjällerklanget smiter vi iväg till Gamla Operan och Bistro Opernplatz. Ett hak som är väl inrökt och har en touch av gamla tiders Pariscaféer, men minus dagens dominans av turister. Gästerna på Bistro Opernplatz kan vara välhängda bohemer med basker, svartklädda reklamare med genomstungna läppar och näsborrar, alldeles för unga damer med alldeles för mogna herrar, och så en drös välkammade tjugofemåringar med gucciglasögon och Hugo Boss-pullovers.

Vill man koncentrera sig på de två första kategorierna är nog Dichtung und Wahrheit alldeles intill Goethehuset på Am Salzhaus 1 ett bättre val. Ett riktigt chict, men ändå kravlöst tillhåll för den som föredrar lätta italienska tilltugg och vill gå loss på en vinkällare som har allt man kan begära.

Och skulle man istället vilja dränga sig ordentligt en kväll i Frankfurt så finns alla möjligheter i Sachsenhausen, med utgångspunkt från Kleine Rittergasse. Ölhallar med långbord och allsång varvas med dunkande diskoklubbar, så det är bara att grabba sejdeln och schunkla igång!