Fullt ös i Karlstad

HUSBILSREPORTAGE

[nggallery id=87]

Vad är väl en långweekend i en flashig storstad mot en fullspäckad evenemangshelg i Karlstad?
Häng med i Gunillas och Bosses hektiska helgtempo i solstaden!

Gunilla Lundbom och Bosse Timle bor sedan två år permanent i sin husbil och har Gunillas gamla hemstad Åmål som en återkommande bas på sommarhalvåret.

– Det är fortfarande ett äventyr att bo mobilt för jämnan, säger Gunilla. Men lite vardag blir det ju, så Bosse och jag hittar gärna på aktiviteter som förgyller helgerna.

Den här gången föll valet på Karlstad, som erbjöd fler roliga arrangemang än någon rimligen kan hinna med på två dagar: En dag på travbanan, A Night at the Opera, hockeykväll med Färjestad, Solstadsgolf, Äppelvisning i Mariebergsskogen…

– Puh, här gäller det att ligga i, konstaterade Gunilla och Bosse när de parkerade husbilen på den naturskönt belägna parkeringsplatsen utanför Löfbergs Lila Arena och satte fart.

– Vi börjar med att dra in lite pengar, sa Gunilla och tog sikte på Färjestads travbana där årets stora Unionstrav mot Norge, inklusive V75, gick.

– Jag har övat på travbanan i Åmål, så det här kan jag, sa Gunilla och satsade en tjuga på en snygg svart häst.

Som galopperade in i mål.

Efter tre satsade tjugor med exakt samma resultat började Bosse undra om det inte gick att sätta en slant på vilka hästar som skulle bli diskade.

– För det verkar vi ju ha ett fantastiskt öga för i den här familjen, sa han torrt.

Men det var en härlig dag i solen, och innan den var över hade Gunilla vunnit tillbaka sina tjugor och gjort en nettovinst på drygt 200 kronor, visserligen av rent misstag (satsade på rätt häst men i fel lopp) men det är ju resultatet som räknas.

Dagens höjdpunkt var annars när Johan Boding gav ett smakprov från kommande kvälls föreställning av Queenshyllningen A Night at the Opera. Gunilla stod limmad vid scenkanten och showade loss med Johan Boding, medan Bosse höll sig en bit bort och betraktade skådespelet på storbildsskärm.

Efter denna utlevelse var det lagom att släpa sig tillbaka till husbilen för en skön promenad med mellanschnauzern Kajsa.

– Nu är det guld att ha nära till slafen, konstaterade Gunilla kort därpå och tog med sig Bosse och Kajsa in i husbilen för en snabb eftermiddagsvila.

Blott en timme senare var det dags att ladda igen. Nu för kvällens hemmamatch i Löfbergs Lila Arena, förra säsongens SM-vinnare Färjestad mot dåvarande bottenlaget Brynäs.

– Kan ju bara gå på ett sätt, sa Gunilla segervisst och beredde sig på storseger för hemmalaget.

Något stukade kom hon och Bosse tillbaka efter slutsignal. Ett-fyra och ett steg närmare botten för Färjestad denna trevande säsongsstart.

– Inte berodde det på oss att de förlorade, sa Gunilla med ansträngd stämma. Vi skötte hojtandet exemplariskt.

Nu stod valet inför den sena lördagskvällen mellan middag hemma hos goda husbilsvänner som bor i Karlstad eller ett besök på musikpuben August där den moderna folkmusikgruppen Navarra spelade.

Det fick bli middag hos vännerna.

– Måste ha lite krafter kvar till i morgon, sa Bosse. Det kostar på att ligga på topp en hel helg.

Nästa morgon hade den berömda karlstadssolen gått och gömt sig, men utsikten över den mäktiga Klarälven – för säsongen mer välfylld och majestätisk än vanligt – räckte ganska långt som kompensation.

– Vi börjar inomhus, föreslog Gunilla. Då hinner ”sola” bestämma sig för hur hon ska göra.

Tjugo minuters promenad senare var vårt husbilspar framme vid Värmlands museum och dess utställning om varumärken och förpackningar. Bosse fastnade också en stund i foajén där en vacker sportbil av märket Indigo, byggd i Jössefors i Arvika, stoltserar.

– Åh, sa Gunilla efter rundturen i museet. Det finns så mycket roligt och vackert att se här i världen. Hur ska man hinna med allt?

Under sina vintrar i södra Europa träffar Gunilla Lundbom och Bosse Timle många golfare, särskilt vid Algarvekusten i Portugal, men själva har de inte blivit bitna.

– Vi håller oss till boule, säger Gunilla som har ett SM-silver som bästa resultat. Och såvitt vi vet har vi inga bekanta som spelar vare sig boule eller golf i Karlstad nu i helgen, så vi åker till Mariebergsskogen i stället. Nu är det Kajsas tur!

Mariebergsskogen är en av de första så kallade Skansen-anläggningarna som skapades i Sverige. Efter många år i rollen som Folkets Park med tivoli och dansband har ”Skogen” nu återgått till forna form, med friluftsliv och djur i fokus.

Tar man en repa på spången som går genom fågelträskområdet och fyller på med stigen genom hela skogspartiet blir det en tur som räcker till och med för en motionssugen mellanschnauzer.

Efter hundpromenaden besökte vårt hektiska helgpar äppelvisningen på Naturum i samma park, en djur- och naturutställningshall som ligger mitt i Vänerns vass och även inrymmer ett café som serverar värmländska specialiteter.

– Tur att vi vann så mycket pengar i går, för nu vill jag ha en stor fika, utbrast Gunilla och fick med sig Bosse på en omgång surdegsbröd från Höje med kryddost från Lakene och en frasig skrädmjölsdröm som efterrätt.

Nu var både herrskapet Lundbom/Timle och Kajsa ganska utschasade. De pustade ut vid kanten av Mariebergsviken och konstaterade att de har ett härligt liv som kan ordna sig en helg med både vackra sjölägen och ett virvlande cityliv – alltihop med husbilen som bas.

 

Det här reportaget har varit publicerat i ”Husvagn & Camping” 1/2012