Gunilla har en dröm…

HUSBILSREPORTAGE

[nggallery id=34]

När Martin Luther King uttalade det bevingade uttrycket ”I have a dream” då menade han frihet och Fred På Jorden.
När vår kollega Gunilla Lundbom upprepar hans ord, menar hon –frihet och husbil!
Här berättar Gunilla om sina planer på uppbrott och förändring.

”I 24 år har jag varit stationär i mitt ockragula 1800-talshus, beläget i skogsbrynet på Knyttkärr utanför Åmål. Fyra minuters promenad från huset ligger Vänern och med grannens båt kan jag ge mig ut på en bad-och fikatur.

Ja, stationär var väl ett felaktigt uttryck – jag har under åren rest Sverige runt som utbildningskonsult och vintertid luffat två-tre månader på varmare breddgrader.
Men jag har älskat mitt ställe. Oavbrutet byggt ut, snickrat, målat, grävt. Planerat en trädgård som bytt skepnad efter intressen – boulebana, damm, sol-och läshörna m.m.

Nu har jag bestämt mig för att bryta upp.
Totalt.
För att förändra livet kanske det är lika bra att bryta ihop?

Förändring är något som känns i kroppen. Ofta finns det inga förnuftiga skäl.

Jo, det är klart – jag har ju blivit pensionär! Fortsätter att jobba i mitt företag, med det som känns kul. Att vara slussvakt på sommaren, det är ju bara ett måste!

Men vintern, kan det vara vintern, kylan, mörkret, vedeldningen som har gjort att jag bestämt mig för att söka ljus och värme söderut?
I den totala friheten, i en husbil.

Åka dit lusten drar, följa slingriga vägar på kartan med pekfingret och sen starta motorn.
Köra fel, ångra mig, fråga mig fram.
-Det är klart du ska ha gps, säger erfaren husbilsvän.
-Men jag älskar kartor, säger jag. Papperskartor.

Jag lever i drömmar och fantasier. Jag har ju aldrig varit ute i husbil. Bara provkört några som är till salu. I den ena fick jag ont i hälsenan efter tre kilometer, den andra var som en landsvägsbuss för 42 passagerare, den tredje var från 1970-talet och behövde tre påskjutande personer för att komma av en våt gräsmatta.
Man kan nog få många bekanta med en gammal husbil!

Hur ska det gå till att byta ett 24-årigt boende, med fyra fullproppade hus, till en liten husbil med några få fack? Sedan jag bestämde mig, för ett år sedan, har jag flitigt använt min käraste leksak – en släpkärra med gallerväggar.
Lastat och kört till tippen.
Lastat och kört till Returen.
Lastat och adopterat ut cykeln, trädgårdsmöbler, byggmaterial, som ska hämtas när jag blir stationär igen.

Min dotter, som arbetar med Feng Shui, har gjort den största insatsen.
Om ni inte visste det förut, så betyder Feng Shui att det är väldigt tomt. Och rent. Och vitt.
Bra att ha ett feng shuiat hem inför en husvisning.

Jag hade mitt hus till salu förra sensommaren. Mäklaren var optimistisk och lycklig över att få sälja ett sådant ovanligt charmigt objekt.
Vi visste inget om den annalkande KRISEN.

Den ekonomiska katastrofen, som gjorde att ingen vågade låna pengar, bjuda på ett hus eller ens tänka på en förändring. Skulle vi ha jobb eller mat för dagen?
Efter tre månaders mäklarjobb fick vi lägga försäljningen på is.

När jag ska göra en förändring i mitt liv, då berättar jag det för alla som kommer i min väg. Dels blir det tydligt och sant för mig själv, dels får jag många värdefulla synpunkter från andra. Negativa synpunkter verkar vara det vanligaste när någon vill bryta livsmönster och sociala regler.

-Men hur kan du sälja detta drömställe, nu när du har gjort så fint!
-Du kan väl börja med att hyra ut det! (Hur ska jag då få pengar till en husbil?)
-Men du ska väl inte åka ut ensam!
Nähä, jag kanske måste annonsera: Magerlagd man sökes av rund kvinna, för gemenskap på fyra kvadrat. Måste gilla mellanschnauzer och groddar. Svar till ”En enda lång biltur.”

Jag vågar knappt berätta att jag har ytterligare några drömmar. Det gäller ju att planera för olika årstider. Husbilen är naturligtvis färdmedlet undan vintern, men när det gäller att njuta hemmavid av sommaren – då drömmer jag om en husbåt.
Den ska inte ligga i Vänern, det blir alldeles för guppigt, nej, jag vill glida runt på de 25 milen på Dalslands Kanal.

Eftersom jag snart vant mig vid ”compact living” är det bara att flytta över bärbara datorn och mobilen till husbåten i början av maj. Jag började för några år sedan att samla på blåa plasttunnor, men har insett att det nog behöver vara en stabilare konstruktion.

Efter några mobila år kanske ålderdomen knackar på i kroppen. Då börjar jag bygga på mitt ekologiska hus av halmbalar och lera med el från sol och vind. Ett enkelt boende som inte behöver underhåll när jag luffar iväg. Bara att hänga nyckeln på en spik vid dörren och dra.

Jag vill utforska om bekvämlighet och lyx har slagit sina klor i mig, eller om jag trivs med ett avskalat liv. Använda tiden till att måla, skriva, fundera, meditera, iaktta, läsa, lära…”

2009-05-13   Gunilla Lundbom