Hackkorvens Dag – en formidabel succé

BLOGG

”Säg inte korv, säg hackkôrv, hackkôrv, hackkôrv…”
Så kan det låta när den gamle Sven-Ingvars-grundaren Ingvar Carlsson underhåller på Hackkorvens dag i Karlstad.
En begivenhet som efter lördagens formidabla succé kommer att bli en fin tradition i många år framöver.

Hackkorvens dag, som inträffar ”andra helgen efter älgjakta”, har kommit för att stanna. Hackkorvens Vänner serverade smakprov på Stora Torget i Karlstad lördagen den 24 oktober.

– Vi blev överväldigade över gensvaret, säger styrelsemedlemmen Christer Höglund. En timme efter att vi öppnade vårt torgstånd var femhundra portioner utdelade och våra hackkorvar från Konsum Värmland slut.

På kvällen fortsatte festligheterna med buffé och underhållning på Terrassen i Mariebergsskogen. Fem fabrikationer av hackkorv ställdes mot varandra i ett blindtest. Samtidigt fick gästerna pröva fram vilket Åbro-öl som passade bäst till hackkorven.

Resultatet är inte sammanräknat än, men vårt tips är att Konsum Värmlands korv vann omröstningen och att en ljus neutral lager passade bäst till samtliga korvsorter. På vinfronten gifte sig en trevlig pinotage utmärkt väl med de lite salta hackkorvsanrättningarna.

I buffén fanns sedan delikatesser som hackkorvsravioli, kanapéer fyllda med hackkorvsmousse, en gudomlig paj fylld med hackkorv och kantareller, hackkorv med senapskräm och en hel del mer godis baserat på hackkorv.

Vår gräns
gick väl ärligt talat vid kaffets mandelmusslor med hackkorvsmousse. Där föredrog vi de hackkorvsfria skrädmjölsdrömmarna.

Skrädmjöl ja. Det är en annan värmländsk delikatess som ingen mindre än Selma Lagerlöf en gång i tiden försökte exportera till USA. Stampar man skrädmjöl ihop med vatten får man nävgröt. Nävgröt överhälld med oanständiga mängder stekflott och avnjuten ihop med det flottalstrande fläsket ifråga är dagens landskapsrätt i Värmland.

– Inget fel på nävgröt och fläsk, men vi anser att hackkorven är den givna landskapsrätten, säger Björn Samuelsson, gammal rutinerad s-politiker från Karlstad som lägger upp den politiska strategin i Hackkorvens Vänner.

– Ett annat starkt politiskt mål är att hackkorven ska komma in i skolmaten i Värmland, avslöjar Björn Samuelsson. Ungarna kommer att baxna när de upptäcker hur god den är!

I Nomadlivs familj är vi tre som älskar hackkorv; jag, Kasper och Flisa. Rasen lagotto är i normala fall behagligt dregelfri, men när jag sträcker mig in i kylskåpet efter hackkorvsringen kommer bägge hundarna sladdande ut i köket på en sekund och står sedan och savar en sträng i vardera mungipan som sakta ringlar ner på golvet.

– En fin liten matgemenskap ni har där, du och hundarna, säger Bobo, som inte alltid är en snäll typ.

Flisa, Kasper och jag står över sådana kommentarer. Vi bara äter och njuter i tyst samförstånd.