Hygien i husbilen – så funkar det

HUSBILSREPORTAGE

[nggallery id=60]

Tro inte att det första som de oinvigda undrar när man berättar om en husbilsresa är var vi har varit och hur kul vi har haft.
Nej, den vanligaste frågan är: Hur tvättar ni er när ni fricampar? Hur funkar det med toabesök och sånt?

Här kommer de angelägna svaren:

Vår husbil kan härbärgera 100 liter färskvatten. Dessa 100 liter släpps ut i två gråvattentankar, en för diskvatten och en för duschvatten. Och så går det lite vatten till toalettkassetten som rymmer sjutton liter av Det Lilla och Det Stora och spolvattnet.

Sjutton liter är inte mycket för två medelålders damer, så vi älskar att bli nödiga lagom till stoppen vid bensinmackarna eller till fikapausen på en rastplats med toaletter. Och så har vi köpt en extra kassett att byta med när den första blir full och vi står fel till för att kunna tömma den.

Vår egen toa använder vi mest på natten och när vi ligger som remmar på vägen och inte har lust att göra ett längre stopp bara för att det tränger på.
Toakassetten är portabel och går att tömma i en vanlig klosett. Det är mindre motbjudande är det låter, det luktar mest kemikalier.

I Sverige brukar vi passa på att tömma vid rastplatser med vattenklosetter. Här är kundtoaletterna på bensinmackarna ofta placerade inne i butiken och det känns inte helt obesvärat att strosa in där med dasslådan hängande som en handväska över armen.

I Tyskland och Frankrike ligger ingångarna till kundtoan ofta på baksidan av macken och man kan närma sig den mer diskret.

Den personliga hygienen då, hur är det med den?
Nja, sådär. Det beror på. Vi har ju dusch med varmt och kallt vatten, men 100 liter försvinner snabbt, så när vi är på resande fot brukar åtminstone jag själv ligga på ett tredagarsintervall.
Var tredje dag måste vi helt enkelt komma till en campingplats (det räcker oftast med att stanna bilen utanför och bara köpa en pollett till duschen.) I Sverige på sommaren duger det ju gott med en sjö.
I Tyskland och Frankrike finns välutrustade bensinstationer utmed autobahn respektive de franska betalvägarna, där det finns duschrum mot betalning.

De där andra två dagarna i intervallet kör jag min egen ”raggartvätt”. Jag fyller tvättstället i husbilen med ljummet vatten, kliver in i duschsmutten, doppar en tvättlapp i handfatet och suger upp rikligt med vatten. Och så blaskar jag generöst över hela kroppen.
För säkerhets skull använder jag en särskilt tvättlapp för intimare delar.

Det som blir trängande dag tre är hårtvätten. En enda tvätt av mitt tjocka hår tömmer halva vattentanken och det gör mig så stressad att jag hellre åker till en camping och får det gjort.

Gråvattnet kan vi tömma i en vanlig gatubrunn. Det händer att vi tömmer duschvattnet i en grässlänt ute på vischan, men diskvattnet får man vara försiktig med. Diskvattnet kan faktiskt stinka surströmming om det har legat ett tag och det varit varmt väder. Så det tömmer vi alltid i en brunn eller vid en tömningsstation på en camping eller ställplats.

Ja, så går det till med hygienen i vår husbil. Det finns också husbilar och husvagnar med fasta tankar och då blir man förstås mer beroende av infrastrukturen för tömningsställen. Å andra sidan är de tankarna ofta större och räcker längre.
I Sverige är det ovanligt att folk grisar och tömmer avloppsvatten rätt ut i naturen eller vid vägkanten, men runt Medelhavet kan det vara problem på vissa ställen.