I Värmlands-Bro är kaffet grönt!

-Sverige, HUSBILSREPORTAGE

[nggallery id=19]

Några gröna kor kan vi inte se när vi far söderut genom det värmländska landskapet på väg till färjan i Göteborg.
Men på ett helt oväntat stopp på E 45:an, i Värmlands-Bro, ligger en saluhall och ett underbart litet café som säljer ekologiska varor. Under namnet Gron Ko.

Värmlands-Bro är en sömnig liten ort som vi har passerat otaliga gånger utan att ens reflektera över att stanna där. Inte förrän vi plötsligt fick se en helt ny skylt utanför den gamla nedlagda tågstationen.
I snyggt designade bokstäver stod lite kryptiskt ”Gron Ko”, saluhall och café.

Redan gårdsplanen har en särskild känsla, så som det ofta är med de charmiga gamla stationsmiljöerna. Och när vi kommer innanför dörrarna drar vi efter andan. Så snyggt, så smakfullt och så lockande!
Cafémontern dignar av läcker paj, härliga paninis med olika fyllningar och ett kak- och bullutbud som inte liknar något annat. I alla fall inget annat utmed 45:an.

Här kan du till exempel få hembakta skrädmjölsdrömmar, Grön Kos havrebollar och Frigs morotskaka. Och alla sorters italienskt kaffe, bryggt på en äkta Brasiliamaskin. Plus förstås Löfbergs Lila-kaffe från Karlstad.
– Vi ville tillföra den här vägsträckan något annat än det vanliga vägcaféutbudet, säger caféets tillskapare Christina Jonsson, som är inredningsarkitekt från början.

Vilket märks. Med enkla men smakfulla medel har hon byggt upp en miljö i både butiksdelen och caféet en trappa upp som utstrålar trivsel och estetik. En ljus och lugn oas att ta en paus i.
Och när du har fikat färdigt finns det fortfarande saker att hämta här.
I bottenplan finns en hel vägg med delikatesser från olika värmländska gårdar och kooperativ.

Fruktbröd och surdegsbröd från Höje vedugnsbageri, skrädmjöl från Stöpafors, dinkelknäcke och emmerskorpor från Björkaholm, rabarberchutney från Kvarnbackens bär och lingonbalsamico från Torfolk gård, honung och senap från Rolfserud.

I ostdisken ligger ekologisk komjölksost som Blå Stina från Lakene och Blå Boda getost från Westgårds getost.
Men det verkliga dragplåstret i butiken är det ekologiska köttet som kommer från Mässviks säteri en knapp mil från Gron Ko.

– Det är min man Knut Lillienau som driver säteriet och de senaste tjugo åren har han fött upp biffdjur enligt ekologiska principer, berättar Christina Jonsson. Nu har han tröttnat på att bara lämna in de fina djuren till slakteriet, vi ville jobba vidare med förädlingen av köttet.

Nu skickas de ekologiska djuren till Dahlbergs slakteri en dryg timmes bilresa från säteriet. Där grovstyckas köttet och körs tillbaka till Gron Ko för finstyckning.

– Allt kött vi säljer är hängmörat i minst tre veckor och vår ambition är att det ska möras ännu längre, säger Christina Jonsson. Vi gör också vår egen korv helt utan främmande tillsatser, och alla charkuterier som behöver rökas skickas till ett lokalt rökeri i närheten.

Priserna på köttet ligger förvånande nog på samma nivå som i vanliga butiker.
– Fast i längden måste vi nog höja lite. Det kostar trots allt att ligga på så hög kvalitet.

Gårdsplanen utanför caféet är jämn och grusad och det finns flera utomhustoaletter att tillgå.
Christina Jonsson är inte alls främmande för att utöka med några elanslutningar och kanske erbjuda picnic-korg eller pinfärskt frukostbröd till övernattande husbilsresenärer. Trådlöst internet finns redan.