Jag och min läsplatta

BLOGG

Många protester fick jag höra när jag deklarade att jag funderade på att köpa en läsplatta.

Typ: ”De är inte färdiga än.” ”Det är ett virrvarr av standarder.” ”Det blir bara dyrare att köpa böcker digitalt än i pappersform.” ”Du kan lika gärna läsa böckerna i din mobil.” Och så vidare.

Så jag gick och köpte en läsplatta. Och jag älskar den. Detta är i sanning ett redskap för campare och andra resenärer!

En fjärdedel, ibland ännu mer, av mitt packutrymme i resväskan på långresor brukar bestå av böcker och då får jag ändå ofta komplettera med någon engelskspråkig bok innan jag återvänder hem. Eller amerikanska nyhetsmagasin som Newsweek och Time, för de brukar finnas överallt.

Men på den franska landsbygden, där finns sannerligen inga böcker eller tidskrifter på något annat språk än det inhemska och min franska fungerar för att beställa mat och konversera taxichaufförer, sedan tar det slut. Att läsa böcker på franska är inte att tänka på.

Alltså var det snudd på gudomligt när jag denna gång kunde sitta uppkopplad på campingen i Ribeauvillé och ledigt tanka över nya böcker från Stadsbiblioteket i Göteborg. Tre böcker i veckan får man låna och de ligger kvar i datorn i 28 dagar.

Och de tar inte slut! Det går alltid att få tag på de senaste böckerna utan att behöva stå i kö för dem. Anne Holts ”Frukta inte” lånade jag på själva utgivningsdagen. Därefter klämde jag i med Catarina Wennstams ”Alfahannen”, även det en relativt ny utgivning, samt dessvärre Liza Marklunds senaste skitdeckare som jag redan har förträngt namnet på. Men vilken tur att jag inte hade betalat för skräpet ändå, eller slösat dyrbart packutrymme på det.

Givetvis kommer vårt digitala läsande att utvecklas mycket mer än så här, givetvis måste utbudet av böcker bli större och standarder samordnas och priser sjunka.

Framförallt måste digitaliseringen av biblioteken ut på vischan. Är det någonstans vi behöver smidig tillgång till litteratur är det i Mellerud, inte ska man behöva skaffa lånekort i Göteborg för den saken.

Men jag är redan frälst, halleluja! Nu är det en ny vecka och jag har tre nya böcker att tillgå!

Margareta