Kungligt från Klässbol – igen!

-Sverige, HUSBILSREPORTAGE

[nggallery id=14]

Nomadliv gissade redan för två somrar sedan att det skulle hamna linne från Klässbol i kronprinsessan Victorias brudkista. Och visst fick vi rätt!
Handvävda lakan, påslakan och örngott i finaste damast blev värmlänningarnas brudgåva till sommarens bröllopspar.

Klässbols Linneväveri i Arvika har fler besökare per år än Mårbacka och Rackstadmuseet tillsammans. Hit kommer 70.000-80.000 besökare för att njuta av samma bordslinne som kungafamiljen och för att shoppa förmånligt i fabriksbutiken.

-”Men numera kommer det inte busslaster med kvinnor som handlar hos oss, i dag kommer damerna i kompisgäng i egna bilar eller för all del i husbil.”
Det säger Dick Johansson, i många år VD på Klässbol som nu har lämnat över titeln till sonen Andreas men kvarstår som centralgestalt i företaget.

I den lokala pressen har läsarna vant sig vid att se bilder på när Dick Johansson frotterar sig med det svenska hovet.

”Nja, nu tar du allt i, skrattar han. Men vi har ju levererat en hel del produkter till kungahuset och står för allt bordslinne till de svenska och norska ambassaderna i världen. Det har givit oss en viss ställning. Och en annan och frugan har fått komma på kungamiddag ibland och det är ju kul.”

Det är Klässbols linne som används vid Nobelfesten varje år och det var  Klässbols linneväveri som valdes ut för att väva den stora kungagåvan som Karl XVI Gustaf fick vid sitt tjugoårsjubileum som kung. Bestående av 200 servetter och ett antal dukar som tog väveriet tre år att handväva.
Vid Nomadlivs besök i Klässbol sitter Yvonne Nyström åter vid handvävstolarna och experimenterar med damast.

”Det är en stor och speciell kund som har gjort en förfrågan om ett väldigt fint sänglinne och vi vill se om vi kan åstadkomma det som kunden är ute efter”, säger Dick Johansson kryptiskt. ”Vi har sagt ifrån att det kan bli jädrigt dyrt, men det tycks inte bekymra kunden.”

Som sagt, allt är hemligt, men man är väl inte människa om man inte genast börjar tänka ”Victorias brudkista”, eller hur? (Vid det här laget vet vi att vi hade rätt!)

Klässbols Linneväveri några mil utanför Arvika startades av Dick Johanssons farfar Hjalmar Johansson. Han hade utbildats på vävskolan i Borås och flyttade 1918 tillbaka till sin hembygd tillsammans med hustrun Augusta och deras åtta barn.

I Klässbol började Hjalmar väva på en handvävstol som stod i köket. Beställningarna på lakan kom från grannar och vänner och råvaran, linet, kom från bönder i trakten.

I början av 1920-talet fick Hjalmar Johansson råd att investera i sin första jacquard, den hålkortsdrivna vävmaskinen som uppfanns 1805 och utplånade en hel yrkeskategori.

”Jacquarden har betytt enormt mycket för väveriets utveckling, men innebar en så stark mekanisering och effektivisering av hantverket att det sägs att dess uppfinnare Joseph Marie Jacquard fick gå i landsflykt”, berättar Dick Johansson. ”Han var tvungen att komma undan raseriet från de många tusen väveriarbetarna i Frankrike som hade blivit arbetslösa.”

Hjalmar slog ett hål i taket till sängkammaren och installerade sin jacquard 1921. När han hastigt dog sju år senare, bara 43 år gammal, hade han hunnit påbörja sju mönster. Nästa generation, Dicks far Vitalis fick ta över, 17 år gammal.

”Faster Viola ryckte in och tog hand om kontoret och farmor fortsatte sälja. De hankade sig fram även i dåliga tider och lyckades föra arvet vidare till oss”, säger Dick Johansson. ”Båda mina bröder och jag började väva i fjortonårsåldern och 1975 tog vi över väveriet.”

Väveriet drivs fortfarande av familjen Johansson, nu även förstärkt med en farbror och dennes son. Dicks son Andreas har som sagt tagit över VD-posten och han fortsätter att utveckla väveriet in i 2000-talet.

”Du vet de här unga killarna”, säger Dick Johansson och skakar skrattande på huvudet. ”Nu har ju datortekniken kommit in och det är helt otroligt vad den nya generationen kan göra med detta. Plötsligt är vi helt frigjorda från jacquardens upprepning av mönstret, nu sitter Andreas och hans kusiner och programmerar in helt fristående bilder som kommer ut på väven som ett konstverk.”

Att vandra runt i vävhallen i Klässbol är som att gå i ett vävmuseum. Från handvävstolen som Yvonne Nyström sitter och jobbar på, via hålkortsstolarna och fram till vår tids datorstyrda teknik.

”Vi behöver alltihop”, konstaterar Dick Johansson. ”Vi blickar gärna framåt och jobbar med ny vävteknik och spännande formgivare, men vi släpper inte traditionen bakåt.”

Ett mått på spännvidden när det gäller design kan uttryckas i axeln ”Från Astrid Sampe till Alf Levin”. Astrid Sampe behöver väl knappast presenteras närmare. Hennes familj har lika djupa rötter i Borås som Johanssons har i Klässbol och hon var själv inblandad i det mesta inom svensk inredningskonst från 1930-talet och fram till sin död för fem år sedan. Hennes bidrag till Klässbols nuvarande sortiment är handduken ”Kökstrivsel”.

Alf Levin från Värmskog är däremot inte så känd i de här sammanhangen. Han gick för fyra år sedan i en mellanstadieklass som var på studiebesök på Klässbol. Tillbaka i klassrummet fick eleverna fundera över vad design är. Lektionen avslutades med att eleverna ritade sina egna förslag till mönster på handdukar eller dukar. Alf Levin tänkte ”handduk” och ritade av sin egen hand och lämnade in som sitt förslag.

Alfs lärare skickade klassens förslag vidare till väveriet och i dag tillverkas ”Handduken” med Alfs hand i stor upplaga och en rad olika färger.

Klässbols Linneväveri har 60-70 procent av sin butiksförsäljning i Stockholm, men säljer också sina produkter så långt bort som i Tokyo och Sydney.

Att handla direkt över disk i Klässbol lönar sig mycket väl. Väveriet har en stor och luftig butikslokal med vackra arrangemang av dukar och servetter. Det är härligt att gå och frossa i alla färger av till exempel handduken ”Linjal” som ligger staplad i hyllorna. Generellt ligger priserna vid fabriken 27 procent lägre än i andra butiker.

Men den som är rutinerad går direkt på andrasorteringen. Man ska ha ett tränat öga för att hitta de fel som kvalificerar produkterna till den här avdelningen. Och ibland handlar det inte om fel, utan om ett mönster eller en bredd som är på väg ut ur sortimentet. Här tjänar du ytterligare 20 procent.

Textilfabriker är sällan vackra på utsidan och Klässbol är inget undantag. Men skulle du få svårt att hitta annat härbärge för dig och ditt campingfordon är du välkommen att stå kvar på väveriets parkering över natten. Frukosten nästa morgon kan du ta på charmiga kafé Kvarnen tvärs över vägen.
(En äldre version av denna text har varit publicerad i Allt om Husbil & Husvagn)