Lättlösligt i Rio

ANDRA RESEREPORTAGE

 

Caipirinha. Nästa gång du vill återvända till Brasilien med gommen, halsmandlarna och yrseln underlättar det om du har det korrekta receptet på en caipirinha. Det kommer här.

 

I någon mån kan vi bära med oss våra reseminnen hem i form av mat, dryck, dofter, musik, beröringsvänliga stenar från stranden. Sånt som hjälper våra sinnen på traven när vi i tanken och förnimmelsen vill återvända till platser vi varit på.

Men ärligt talat. Retsina smakar inte likadant i den svenska syrenbersån som i den grekiska olivlunden. Den parisiska baguetten med sitt luftiga innehåll och krispiga skorpa går inte att få tag på i Sverige. De tomater som skapade den sagolika sötman i bruschettan du åt i Florens är av ett annat släkte än de tomater som finns att tillgå på våra breddgrader.
Men man kan ju ändå försöka att få det så likt som möjligt. Och en början är att följa det besökta landets ursprungliga recept på saker och ting och inte konstra till det i onödan.
Ta receptet på en riktigt bra capirinha till exempel. I Sverige har bartendrar och vanliga hemmablandare fått den felaktiga informationen att en capirinha blir riktigt brasiliansk och ”äkta” om man blandar den på brunt oraffinerat socker. Fel, fel, fel!!

Nu gör du så här: Sätt på en skön bossanova, till exempel Garota di Ipanema med Astrud Gilberto, Lill Lindfors eller upphovsmannen själv, Tom Jobim. Jazza ut i köket och ta fram en rejäl omgång isbitar. Krossa dem, men inte för fint. Lägg dem åt sidan ett ögonblick.
Klyv en hel lime på mitten och mosa den med en väldiskad mortelstöt eller caipirinhastöt i trä. Fyll på med ett par tre rågade matskedar med socker.
– Och det måste vara krittvitt socker, det mest finmalda och raffinerade vi har här i Brasilien, meddelar Euclides Ramón, bartender på en av São Paulos välbesökta barer i den mondäna stadsdelen Jardims. Sockret måste ju kunna lösas upp i den iskalla vätskan. Och vadå brunt socker?? Hur snygg skulle drinken bli då??

Direkt efter att du har mosat limefrukten och hällt på sockret och kört runt några varv tillsätter du isen. Därefter är dags för själva spriten. Cachaca. Sockerrörsbrännvin. Finns i olika grader av raffinemang i Brasilien, men den de helst använder för caipirinha är den mycket enkla och i Brasilien löjligt billiga Pitú som säljs på bolaget i Sverige eller Prassuma 51.
I Brasilien tycker de att en sexa eller kanske bortemot en åtta är lagom till en mosad limefrukt.
Och tja, nu är drinken klar. Bara att klippa av ett vanligt tjockt sugrör på mitten, röra om och sörpla i sig. Doften av hårt grillat kött och brölandet av tät och otålig trafik blir bra ackompanjemang till bossanovan och drinken. Boa noite!