Sveriges minsta redaktionsyta?

BLOGG
Minsta redaktionen_1429_W

 

Magasinet Nomadliv kan mycket väl ha Sveriges minsta redaktionslokal eller vad sägs om 14 kvadratmeter?

Det var inte helt lätt att få väggarna att räcka till för hundra A4-sidor som sätts upp allt eftersom en ny sida eller ett nytt uppslag blir klart. Men det gick!

Park 124 på Kronoparken i Karlstad utgör faktiskt en av förutsättningarna för att projektet Nomadliv överhuvudtaget kan genomföras. Att hyra redaktionslokaler som skulle räcka till oss fem och ibland sju som jobbar med magasinet är inte att tänka på. Inte med den budgeten vi har.

Och köksbordet har sina begränsningar. Så länge tidningen håller sig i datorn behövs inte mycket yta, men förr eller senare måste man börja hänga upp sidorna på väggen för att få överblick och då är frågan vems vardagsrum man ska ockupera.

På Park 124 hyr vi 14 kvadratmeter kontor av KBAB där Skildra AB, dvs Bobo och jag, har vår fasta arbetsplats. Här lyckades Bobo frigöra väggyta och skruva upp 22 löpmeter plattjärn där tidningssidorna fästs med magneter.

Detta är nu vårt ”war room”, sambandscentralen dit den innersta kretsen har tillträde. Men när vi är alla fem eller alla sju blir det trångt. Inga problem, då bokar vi bara ett av husets sju sammanträdesrum och har möte där.

Det händer också att vi har riktigt stora samlingar då vi bjuder in våra läsare till inspirationsträff. Då har vi tillgång till en konferenslokal som rymmer fyrtio personer. Och allt ingår i kontorshyran.

Kaffe, te, frukt och trevligt lunchsällskap av närmare nittio andra småföretagare ingår också i förmånerna på Park 124. Lunchsällskapets affärsmässiga påverkan ska inte underskattas. Vi har fått många uppslag till artiklar för olika facktidningar runt det matbordet.

Även Nomadlivs inriktning har fått sig en puff i rätt riktning vid nämnda matbord. Det var Jeanette, säljare i trettioårsåldern, som klagade på att alla resetidningar utgår från reportrarnas upplevelser.

”Jag vill ju veta hur vanligt folk uppfattar ett resmål. Just nu är jag helt upptagen av hur småbarnsfamiljer trivs när de är ute och reser på olika håll i världen. Den resetidning som intervjuar vanliga människor kommer att få mitt intresse, ingen annan!”

I Nomadliv blir det lite både och. Vissa resmål kommer vi att spegla helt genom våra egna ögon, öron och kameralinser, andra kommer att beskrivas via intervjuer med andra husbilsresenärer som generöst delar med sig av sina upplevelser.

För alla som har gjort en resa har någon att berätta. Eller som vår vän Eva Warberg uttrycker det i en av våra favoritlåtar:

”Den som reser kommer aldrig hem igen/den som färdas har mött förändringen.”

                                                                                              Margareta