Motorsågsmassaken i Sparra

BLOGG

Egentligen, innerst inne, är jag en trädkramare. Jag kan hålla långa brandtal till försvar för ett enda enstaka träd, och när pappa fick för sig att ta ner den tusenåriga tallen (nåja, men hög och ståtlig är den) ute vid vår förra sommarstuga bara för att han var sur på alla kottar den alstrade, så hotade jag med att inte komma till hans begravning om han gjorde verklighet av den illvilliga planen.

Jag kan tala länge och väl om hur oåterkallelig en fällning av ett femtioårigt träd är, och hur in i helvete mycket man kan ångra sig när källan till svalkande skugga är borta och inte kommer igen förrän om ett par generationer.

Och hur hela mikroklimatet på en gräsmatta kan förändras i ett slag, och vad kan inte det föra med sig av nya pigga ogrässorter och vem vet vad??

Så jodå, jag är de stora, mäktiga furornas och björkarnas bästa vän nästan jämt.

Men säg den som kan stå emot trycket från en nyinköpt motorsåg.

”Men du, den där spetiga stammen gör ju ingen större nytta, eller vad säger du? Ska vi inte ta den med?”

Så där låter det hela dagarna i Sparra just nu. Tillbaka från flera veckors resa i Frankrike kom vi hem till ett snöfritt och upptorkat landskap. Och kunde klarögt se hela förödelsen efter vinterns tunga snötryck. Bara på vår tomt, som visserligen är stor men inte särskilt rik på träd, finns trasiga trädstammar och brutna grenar så att vi har ved för ett par år framöver.

Detta klarar vi inte med handsåg, inte ens med röjsågen”, konstaterade vi tungt och åkte in till Svens Såg och fick tag på en begagnad elektrisk kedjesåg. Lagom fruntimmersaktig.

Ja, så nu har vi snart ett kalhygge runt hela oss. Det är otroligt roligt att sätta motorsågen i nästan vad som helst. Surr, surr, och på ett litet kick är man igenom.

Grannen Joakim, som uppmuntrade oss till detta inköp, visste precis vad han gjorde. Vi har nämligen ingen vedpanna själva och behöver bara lite ved att grilla med i sommar. Men grannen eldar med ved.

Nu är dealet att Jocke kommer med stora motorsågen och traktorn och fäller den gigantiska björk som har hängt som ett hotande damoklessvärd över vårt rangliga garage hela vintern och nu är helt körd i toppen. Mot denna prestation får han ta all ved han kan utvinna ur björken – samtidigt som han slipper ödsla tid på att kvista av trädet. För det gör ju vi med ett glatt tjoho nu när vi har en kedjesåg!

Fram till detta evenemang får vi nog låsa in sågen.

Margareta