Påskpremiär i soligt Karlstad

HUSBILSREPORTAGE

[nggallery id=53]

Årets campingpremiär blev en riktig påsksmäll. Sola i Karlstad sken ikapp med alla nypolerade husbilar och husvagnar som gjorde säsongens första resa och vi tog pulsen på stämningen på Bomsta och Skutberget.

– Det är skikkelig nydelig här! Riktigt härligt i solen!
Det tyckte Tom och Liv Ljungberg från Sarpsburg i Norge som satt framför husvagnen och gassade i aprilsolen.

Sarpsburg ligger visserligen inte så långt ifrån kusten i Norge, men makarna Ljungberg uppskattar att komma lite längre hemifrån ibland.

– Karlstad är en trevlig stad och det är fint att ligga vid Vänerns strand, säger Tom. Vi var här på Bomstadbaden första gången i maj förra året och trivdes så gott att vi for tillbaka med barnbarnen i juli.

Det var precis under de två veckor förra sommaren då Vänerområdet hade trettio graders värme.
– Har man upplevt trettio grader på en plats i Norden så glömmer man det inte, skrattar Tom. Då återvänder man gärna.

Nu kom vi inte upp i de temperaturerna under påsken. Vänern hade precis blivit isfri och kylde fortfarande ordentligt, men i soliga och läiga hörn kunde man få en förnimmelse om varmare tider.

– Vi blev faktiskt lite tagna på sängen i år, säger Ulf Nordentjell, vars familj har ägt Bomstadbadens camping sedan 1927. Normalt är Valborg säsongspremiär, men nu ligger ju påsken rätt sent i år och vi fick veta att det skulle bli vackert väder, så då beslöt vi oss för att öppna.

– Det var tur det, för vi har haft en hel del besökare. Många norrmän förstås, de har ju ännu längre påskledighet än vi och tycker om att röra på sig under helgen.

På Skutberget hittade vi Stina och Lennart Carlsson från Örebro, som tillsammans med hunden Skorpan gjorde säsongens andra husbilsresa. I en skön grön VW California.

– Vi har haft flera olika campingfordon genom åren, beroende på familjens  behov, berättade Stina Carlsson. Nu trivs vi väldigt gott i den här folkan. I Sverige har vi den oftast när vi följer med sonen på fotbollsturnering.

Carlssons åker gärna på småutflykter på helgerna och har varit på Skutberget flera gånger.
– Det är väl kanske för att jag är värmlänning från början, säger Lennart. Jag gillar att komma tillbaka hit lite då och då.

Stina och Lennart Carlsson reser även längre bort. Både med och utan husbil.
– Vi lägger det mesta av våra pengar på att resa, berättar Lennart. Vi har gjort många tågresor i Thailand till exempel. Och reser gärna långt ut i Europa med husbilen.

Påsken fick utgöra en liten mjukstart inför större äventyr. Sol, en vacker sjö och en packe bra böcker. Det är helt okej så.