Roligt röj vid Rehn

-Tyskland, HUSBILSREPORTAGE

[nggallery id=72]

Hur kul är det egentligen att tillbringa en gråkall januarihelg i en nordtysk stad som Düsseldorf?
Svar: Hur kul som helst! Och ännu roligare är det på sommaren, vid Rhens uppsnofsade strand där folk från hela Ruhrområdet tumlar om efter att ha ställt ifrån sig Porschen i p-huset.

Första gången jag kom till Düsseldorf var en fredagseftermiddag i slutet av januari för ett par år sedan. Jag var sliten och grinig efter tre dygn i industristaden Düren, fyllda av arbete och med dålig nattsömn. I rummet under mitt på Posthotellet i Düren höll nämligen ortens ompa-ompaorkester till med repetitionerna inför årets karneval. Och de gick inte hem och la sig i första taget.

Nu skulle jag, för att pressa priset på flygbiljetten, tillbringa helgen i Düsseldorf. Nåja, jag skulle i alla fall ha gott om tid att skriva ut jobben jag hade gjort i Düren.

Den goda föresatsen sprack redan på fredagskvällen. Då hittade jag till ölhallen Uerige i Alte Stadt. Och vad gör man i en ölhall om inte hinkar i sig öl? Men framförallt träffar man folk,  man träffar glada, uppsluppna och pratsamma människor som inte verkar vilja något hellre än att umgås en hel kväll med en av stans många tillfälliga besökare.
Så på lördagsmorgonen blev det inte mycket skrivet. Desto mer shoppat i det exklusiva köpcentret Shadow som passande nog hade januarirea. Ett tag funderade jag på att gå på båtmässan, men ångrade mig när jag fick se köerna. Det är alltid mässa i Düsseldorf och mässorna drar alltid enorma mängder besökare. Och du vet väl själv hur du är när du är på mässa. Trött men glad. Sugen på att koppla av på kvällen med god mat och lite skitsnack med kolleger eller annat folk.

Min ”arbetshelg” i Düsseldorf kom att bli en av de trevligaste weekendresor jag gjort på länge. I Alte Stadt finns mat från alla möjliga delar av världen och i olika prisklasser. I ölhallen blandas verkligen hög som låg och samtalen som böljar mellan borden kan handla om vad som helst.
När vi kom tillbaka till Düsseldorf påföljande sommar upptäckte vi vilken tillgång man har förvandlat Rhenstranden till på senare år. Stranden kantas av serveringar som ligger på pontoner, en del till och med utrustade med solstolar för varma eftermiddagar i gasset. Rhens strand med paraplydrink. Vilken syn!

Även mitt i sommaren är det fullt drag i Düsseldorf.
– Vad är det för mässa nu då, frågar vi hotellpersonalen på det trevliga familjehotellet i Alte Stadt.
– Inget särskilt. Så här är det jämt på helgerna i den här stan. Det kommer folk in från hela Ruhrområdet för att äta gott, shoppa och festa. Hotellen är fullbokade varenda weekend året om.
Sommaren 2006 sögs vi tillbaka till Düsseldorf igen. Den här gången i husbil. Och nu blev vi om möjligt ännu mer förtjusta. Staden erbjuder en hel radda med ställplatser på bästa tänkbara läge, ett par minuters gångväg från mittpunkten av Alte Stadt och med utsikt rakt ut över Rhen.
Här blir vi kvar i flera dagar. Äter frukost och klarar av e-mailen och nyhetsläsningen på Starbucks café. Småshoppar i sommarrean, tar en eftermiddagsöl och läser en bok på ett skuggigt café. Äter libanesiskt eller italienskt eller fisk vid långbord ute på gatan på kvällen. Och avslutar nästan alltid med en besk ”dunkel” på Uerige. Och så två minuters promenad tillbaka till natthärbärget.