Säsongen lever!

-Sverige, HUSBILSREPORTAGE

[nggallery id=32]

Än är husbilssäsongen inte över. De gula kantarellerna börjar visserligen ta slut, men nu kommer trattisarna och trumpetsvampen.
September har varit oss nådig med sol och värme och nu tar oktober över med sina ljuvliga färger.

Ursäkta för det där sista. Vi glömmer ständigt vilket avlångt land vi lever i. Jag har själv upplevt de magiska ”veckorna 36 och 37”, skiftet mellan augusti och september, vid Torne träsk och vet vilken färgexplosion det är.

Det är då lämmeltåget av konstcirklar och fotokurser fyller fjällen däruppe. Och vandrare förstås. Allt medan Bohuslän och Gotland slocknar som ett utblåst stearinljus och lokalbefolkningen återerövrar sin hembygd.

De korta turistsäsongerna i Sverige är ett ständigt gissel, men nu tror vi ändå att husbilsturismen börjar ge små, små förändringar. Utanför vårt redaktionsfönster i Åsensbruk i Dalsland ser vi fortfarande minst fem husbilar fara förbi varje dag. I oktober!

Vid flera tillfällen i september har vi haft ärende till Karlstad, och på de tolv milen utmed 45:an har vi aldrig mött mindre än 20-30 husbilar åt vardera hållet.

Vad gör folk? Vi tittade in på Örnäs camping i Åmål häromdagen och kollade. Fem husbilsekipage från Norge stod vackert parkerade några meter från Vänern. Därute seglade några galningar omkring i snålblåsten.

Men solen värmer, konstaterade Gro och Nils-Thore Skinstad från Tönsberg tio mil söder om Oslo.

De hade hittat lä under markisen och satt och gonade sig i solskenet med en tidning och seneftermiddagens första öl.
Vi fick tips om Åmål av några vänner med husbil. Vi kom hit i förmiddags och har bara sett campingen än så länge, men i morgon planerar vi en cykeltur. Det ser ut att vara en fin liten stad och Vänern är ju aldrig fel.

Gro och Nils-Thore Skinstad har haft husbil i tre år och trivs gott med det.
Vi har varken segelbåt eller sommarstuga, men insåg för några år sedan att vi hade kroppen och åldern inne för husbil, ler Gro. Det är ett bekvämt sätt att resa.

Hittills har Gro och Nils-Thore enbart rest i Skandinavien.
Under de här tre åren har vi nog varit ungefär fifty-fifty i Sverige och Norge, säger Nils-Thore. Det finns mycket fint att se i båda länderna.

När vi träffas har september just slagit över i oktober. Makarna Skinstad har tagit långhelg, lämnade Tönsberg på onsdagen och stannnade till i Strömstad första natten. For sedan vidare till Åmål på torsdagen och har en, enligt prognosen, vacker helg framför sig.

Sedan ställer vi nog in bilen för vintern, tror de. Vi brukar försöka hålla igång fram till mitten av oktober och utnyttja de fina helger som blir.