Snart spelar Värmland in sommaren

-Sverige, HUSBILSREPORTAGE

[nggallery id=15]

Till Värmland kommer inte sommaren obemärkt, den stampas in av tiotusen spelmän och folkdansare. Två veckor före midsommar är det spelmansstämma i Ransäter och så har det varit i 39 år.

Nomadliv har lite fiolgnidarfobi och är inte så imponerade av män i knästrumpor heller, om vi ska vara ärliga, men vi for till stämman ändå. Och hade det riktigt härligt!

Här fanns raggiga och skäggiga spelmän med bringan bar, damer iklädda endast dragspel och bikini, sjungande strupar som krävde lindring av svalt öl, och över nejden låg låten av spelet och skratten, det var tjo, det var hopp, det var hej!

Det finns en härlig entusiasm hos spelmän som strålar samman. Vid husvagnen mitt emot oss träffas en kvinna med fiol och en man med basfiol. Genast uppstår musik. Några minuter senare ansluter en gitarrist. Och kort därpå en mandolin, och så två fiolspelare till. Och minsann ett dragspel.

Musiken växer och blir fylligare för varje instrument och musikant som tillkommer. Det är vackert. Oavsett vilken musiksmak man har är det oemotståndligt vackert att se och höra folkmusik växa fram i detta äktsvenska sommarlandskap med så mycket spelglädje och samklang.

Den som förväntar sig knätofs och folkdräkter på Ransätersstämman blir besviken. Det unga gardet ser ut som vilka hultsfredsfestivalfirare som helst, med nedhasade jeans och piercingar och tatueringar. Men håller hårt i sin nyckelharpa eller mungiga där de träffas i tältöppningen.

Och schottisen man lärde sig i skolan har man inte mycket nytta av, för här dansas det slängpolska varje kväll, timme ut och timme in, och slängpolska, märker vi, kan se ut precis hur som helst. Inte sällan som något slags blandning mellan bugg och menuett, med armar som håller och styr, kroppar som ringlar i eleganta turer och så rätt vad det är ett stamp i golvet så att logdammet yr.

– Jo, det är en dans som ger stor frihet, säger Eva Backström från Karlstad som har 35 års rutin i folkdanssammanhang och är stadig gäst och funktionär på stämman. Och med åren har musiken blivit mer och mer rockig och då följer dansen med.

Vad de oinvigda inte vet är att det bara görs ett officiellt stopp i dansandet vid ettiden på natten. En halvtimme senare smyger sig hela dansgänget tillbaka till logen och kör igång på allvar. Den inofficiella spellistan brukar vara fulltecknad fram till klockan sju på morgonen, så det där med raveparty är inget nytt under solen.

Spelmansstämman är en utpräglad begivenhet för campingfordon. De timrade campingstugorna räcker bara till funktionärerna och vandrarhemmet blir snabbt fullbokat. Men på det stora gräsfältet intill hembygdsgården finns plats för praktiskt taget obegränsat antal husvagnar, husbilar och tält.

– Stämman har dragit trettio procent fler besökare flera år i sträck nu, säger Pelle Schunnesson, ordförande i Ransätersstämman. I år var vi uppe i omkring tiotusen, men vi har plats för många fler. Vi bara utökar campingfältet. Dragspelsstämman har tre gånger så många besökare och de får plats de med.

(Tidigare delvis publicerad i Husbil & Husvagn.)