Sydafrika, vi kommer!

ANDRA RESEREPORTAGE

[nggallery id=38]

Att resa med husbil utanför Europa är inte billigt, men oerhört lockande. Nomadliv har än så länge bara prövat Marocko och då med egen husbil.
Men så fort vi får en chans åker vi direkt till Sydafrika och campar runt!

Sydafrika, säger du. Är det inte livsfarligt att campa där, med allt från vilda djur till brutala rånare?
Trodde vi också innan vi var där i höstas och kunde titta lite närmare på saken. Sydafrika är i själva verket ett mycket aktivt campingland med väl utvecklade strukturer för såväl campingplatscamping som vildmarkscamping.

Innan vi reste till Sydafrika för att jobba i september försökte vi planera in några dagars kringresande med en hyrd husbil, men där gick vi bet. Oftast var minsta hyrtid en vecka och för det mesta var turerna organiserade och ägde rum i grupp. Inget fel med det, om det inte hade varit för priset. Husbilshyra och guidning i en vecka stannade på 25.000 svenska kronor.

När vi kom fram gjorde vi ett nytt försök. Med utgångspunkt från Durban ville vi ägna fyra dagar åt en husbilssafari i nationalparken Drakensberg. Men tji fick vi där också, för alla bilar var redan bokade sedan länge.

Vid vår research hemifrån fick vi mycket riktigt veta av en bokningsbyrå i England att Sydafrika är det land där uthyrningen av campingfordon ökar som mest. Man måste ha minst ett halvårs framförhållning för att vara garanterad ett fordon.

Så vi fick nöja oss med att plöja igenom alla underbara glättade magasin vi hittade i butiken. Minst fem-sex brittiska och sydafrikanska månadsmagasin finns det som handlar om camping i olika former i detta vackra land och dess omgivande länder.

Här fick vi lära oss att hela kusten från Port Elizabeth och upp till Mozambique är fullpackad med välorganiserade campingplatser, ofta med fantastisk havsutsikt.

För de mer äventyrliga är det fyrhjulsdrift och vildmarksliv som gäller. Då handlar det nästan alltid om campervans, det vill säga fyrhjulsdrivna små pickuper, typ Toyota Hilux, som byggs på med en campingdel.
En campingvagn att hänga bakpå är också en variant, men för det mesta vill man av naturliga skäl försöka komma upp på biltaket med sovdelen.

I landets många nationalparker är den här typen av camping vanlig och välorganiserad. Det är inte bara att slå läger intill ett krokodilträsk om man nu känner för det, utan det finns särskilda camper med viss bevakning dit camparna styrs.

Sedan finns det ju oändliga ytor kvar att att undersöka för den som verkligen vill vara vara ifred. För människor.

Däremot såg vi inga tecken på att campingekipage ställer sig vid vägkanten eller vid en bensinmack och fricampar. Där går nog gränsen för vad som är säkert i detta land.

Nomadlivs reportageteam gör nu sitt bästa för att hitta ett sätt att komma iväg till Sydafrika och få tid och råd att campa en vecka eller två.
Bobo, som är den mest roade bilföraren av oss, blev grön av längtan när hon fick se en annons för en kurs i off road-körning för kvinnor. Tre dagars fyrhjulsdriven körning i oländig terräng, sedan ska man klara en tur i vildmarken, yes!

Å andra sidan asfalteras det för det vilda i Sydafrika just nu, eftersom landet står värd för nästa fotbolls-VM som går 2010. Matcherna är spridda över hela landet vilket kräver landsvägstransporter – på farbara vägar.

Och skulle inte Sydafrika räcka till, så tror vi Namibia är ett mycket trevligt alternativ. Anses vara extremt vänligt och säkert och har fantastisk natur. Och uthyrning av campingfordon.