Uppgraderad tisdag

BLOGG

Jag har alltid haft en speciell relation till tisdagar. I skolan var schemat alltid som värst på tisdagar och torsdagar, men medan det hörs redan på namnet att torsdagar är mörka, långa och tråkiga, så är ordet tisdag det ljusaste i hela veckan. Nästan bländande ljusgult, faktiskt.

Man är fortfarande någorlunda pigg och optimistisk på tisdagar och har bara behövt flytta över ett par ”att-göra-punkter” från måndag till tisdag. Man räknar med att hela veckoplaneringen ska hålla, nema problema.

Å andra sidan är det allt rätt långt till nästa helg, så det känns alltid trevligt med ett tidigt litet break så här dags i veckan. Söndagen och måndagen var ju vit, så varför inte köpa hem lite god fisk och korka upp ett trevligt vitt vin?

Längre tillbaka i tiden, när jag var anställd, hade vi faktiskt tisdag som redaktionens partykväll. Tunga onsdagar följde, minns jag dovt. För att inte tala om torsdagarna.

Fast generellt får jag nog säga att tisdagar har varit en ouppmärksammad dag i veckan, jämfört med alla de andra. Det är ändring på den punkten nu. Två gånger inom loppet av några veckor har två av varandra oberoende källor pratat om ”tisdagsvin”.

Den första källan uttryckte sig så här angående kvalitetsnivån på ett ”all inclusive”-vin på en krog i Dubai:

– Det är inget höjdarvin, men tänk dig en tisdagskväll framför grillen därhemma och du tar fram en box rött. Den nivån är det. Okej, men inte mer.

Nästa källa var en väninna som provade vin ihop med oss i Alsace nyligen. En pinot gris fick omdömet ”ett typiskt tisdagsvin”, som om begreppet redan var helt etablerat. Och visst, alla vi andra förstod ju precis vad hon menade. Inget man plockar fram till piggvaren på fredagskvällen, men till pastan på tisdag.

Uppgraderingen då? Nu har vi ju utnämnt tisdagen till den tydligaste vardagen i veckan, vad är det för fint med det?

Jo, dels enades vi och de vinprovande väninnorna om att det nästan är roligare med ett bra tisdagsvin än ett märkvärdigt helgvin.

– De där fina vinerna blir man så rädd om, konstaterade väninnan. Man går där och laddar, och till sist inträffar den där firardagen då man äntligen får korka upp och så är man så upptagen av just detta att man knappt känner vad vinet smakar. Nej, fram för fler tisdagsviner!

Och i söndagens Svenska Dagbladet skriver Andres Lokko i sin krönika att medelålders manliga författare ”tar sig an kärlek som världens äldsta tonåringar” och det är inte menat som beröm.

Lokko lyfter fram humorn och ömheten i motsvarande kvinnliga författares sätt att beskriva kärleken och utnämner Ulf Lundell till ny partiledare i ett parti som skulle kunna kallas Maskulint Initiativ, inte heller det menat som beröm.

Så här avslutat Andres Lokko sin krönika:

”Kärleken där mäts inte i humor. Inte i skrattet, intimiteten eller hur man står ut med vardagen. I Maskulint Initiativs manifest är istället den viktigaste punkten att återstoden av livet ska levas utan tisdagar, utan snabbmakaroner.”

Synd. För annars har vi några bra vintips till makaronerna.

Margareta