Usch och fy, Spiken!!

BLOGG

Av någon outgrundlig – eller snarare ogrundad – anledning tror många svenskar att allting blir skitigare så fort man kommer söder om Skåne.

Det är inte sant. Jag har av och till åkt tåg i Europa ända sedan interrailens guldålder på sjuttiotalet. Man ska komma bra långt bort för att tågtoaletterna i Europa ska ner i samma snuskighetsgrad som SJ:s. Och detta gäller fortfarande.

För en tid sedan var jag helt enkelt nödgad att besöka toaletten på Melleruds tågstation. En vedervärdig upplevelse som bara kan jämföras med mötet med de värsta vägkrogstoaletterna i Marocko.

Och nu befinner vi oss i husbilen på Spiken på Kållandsö, ett i stora stycken trevligt utflyktsmål, särskilt i paket med Läckö Slott och Husvagns-Svenssons tillbehörsbutik i Lidköping.

Vi åker hit lite då och, så vi har viss koll på olika säsonger. I år gjorde vi första turen i maj, långt innan det blev tryck i småbåtshamnen. Redan då stank toaletterna av gammal ingrodd urin.

Jag lärde mig någon gång att en normallång kiss tar femton sekunder och så länge klarar man ju att hålla andan, men ska man göra det stora blir det värre. Det blir till att använda den egna kassetten och hacka i sig att man trots allt betalar 120-150 kronor per natt för ställplatsen och att dusch och toalett ska ingå i det priset.

Nu sitter vi lite trångt till med kassetterna, så för en stund sedan gjorde jag ett nytt försök med marinans toaletter. Lika illa, om inte värre. Vid femtiden på eftermiddagen hade fortfarande ingen städat upp efter lördagskvällens uppsluppna bröllopsfest i caféet som höll oss alla vakna till klockan två på natten i både båtar och husbilar.

Toapapper låg spritt över golvet, sitsen var sölig av felsiktat piss och stanken outhärdlig. Kakelplattorna är gråbrunstrimmiga av lort och handfaten täckta av ett väl lagrat ludd bestående av tvål- och tandkrämsrester.

På en skylt på väggen hade någon skrivit ”Please, clean up this urine stinking bathroom!!”

Vi bara håller med.

Margareta