Värmen på Svalbard

BLOGG

Ja här sitter vi på Svalbard och har det gott. I världens nordligast belägna bostadsort, Longyearbyen, är det i dag behagliga fem minusgrader, torr luft och ett lätt snöfall. Underbart promenadväder och så länge vi håller oss i de inre delarna av byn behöver vi inte bära vapen för att skydda oss mot isbjörnar. Bra det, för vi är inte så skickliga på vapen i den här familjen.

Vi får en déja vu-uppelvelse när vi läser om snökaoset i Dalsland och ringer med jämna mellanrum till grannarna för att höra om vår utomhuslampa fortfarande lyser – indikatorn på att vi har ström i huset. Jodå, det gör den, men vägen är överhuvudtaget inte farbar, så det är precis som förra året.

Här uppe var det som värst när vi var i Sveagruva förra veckan. Det lilla propellerplanet som tog oss dit dansade i blåsten och små ettriga snöflingor stack oss hårt i ansiktet när vi kom ut ur planet. Väl framme hade vi 24 minusgrader, vilket tillsammans med den friska brisen gav en ”upplevd temperatur” på 37 grader. Då var vi inte så kaxiga kan jag säga.

Men egentligen är det inte kylan som har plågat oss. Utan värmen. Man måste ju palta på sig ordentligt med kläder i de här temperaturerna. Dessvärre kompenserar sig Svalbardsborna med att hålla minst 24 grader inomhus. De är självförsörjande på råvara till sitt kolkraftverk och eldar fjärrvärmen så rejält att vattnet som går runt i husen håller nästan hundra grader.

Så när man kommer inomhus med alla dessa lager med kläder sprutar svetten snart omkring en. Upptill går det an, man får ta av sig några tröjor. Men med fleecekallingar och termobyxor om benen är det inte lätt att skala bort något.

I dag blir det enklare. Fem minusgrader och vindstilla, det kräver bara normal vinterklädsel. Då kan vi gå till Fruenes Café och ta vår våffla utan att få värmeslag. Och kanske vi får se några fler djur under eftermiddagspromenaden runt byn. I går siktade vi en fjällräv och två renar på nära håll. Nu finns det tre lokala djurarter kvar att pricka in: säl, valross och isbjörn.

Margareta