Vart tog trean vägen?

BLOGG
Lyrestad, Göta kanal_Foto-Lasse Persson_W

Foto: Lasse Persson

 

Ja, det förstår vi om ni kära läsare undrar över vid det här laget. Beskedet är: Den kommer, men inte riktigt än.

Förra året var ett succéår. Vi drog igång Nomadliv utan minsta startkapital, men med gott humör och stor tidningsmakarkompetens i vår lilla grupp. Försäljningen av prenumerationer gick över all förväntan, mycket tack vara ett duktigt gäng telefonsäljare.

Annonsförsäljningen gick trögare och egentligen tyckte vi inte det var någon katastrof, för vi vill inte ha för mycket annonser ändå.

Men sanningen är att det krävs annonser för att få ihop en magasinskalkyl, så nu jobbar vi hårt på att få in en lagom mängd annonser. Vi ser 15-20 procent framför oss, vilket i dagens läge är högst beskedligt.

Om 2014 var ett toppår, så har 2015 hittills varit ett ruggigt tufft år. Det började med att vårt prenumerationssystem brakade samman just som vi trodde att vi hade lyft det till en mer professionell nivå. Detta slet vi med hela våren och det har kostat oss hemska pengar, personella resurser och en del tappat förtroende från våra hårt prövade prenumeranter.

Men nu i sommar såg vi ut att kunna komma på banan igen och såg fram emot att få ut Nomadliv #3 så fort som möjligt. Då kom nästa dråpslag. Redaktörn, alltså undertecknad, drabbades av sjukdom som ser ut att kunna bli en segdragen historia.

Okej, ingen är oersättlig, men tro mig; i en grupp av denna blygsamma storlek är varje person och varje möjlig arbetstimme av största vikt. Så en nedsatt redaktör tar ner farten, det är oundvikligt.

Det drastiska beslut vi har tvingats ta är därför att Nomadliv i år bara kommer ut med fyra nummer, mot utlovade åtta. Därmed kan vi bibehålla den kvalitet på tidningen som är så uppskattad.

Vi kommer också att öka utgivningen av mejlutskickade nyhetsbrev när vi har något som vi snabbt vill dela med oss av. Allt från snabba nyheter till fylliga reportage.

För våra prenumeranter innebär förändringen inte att någon blir utan tidning, alla kommer att få det antal nummer som är beställt och betalt, men det kommer att ta längre tid.

Och vi kommer inte att ge upp, aldrig i livet! Vi betraktar numera 2015 som det år då vi tar en omstart och nästan börjar från början med vårt spännande tidningsprojekt, men med den skillnaden att vi numera vet att ett husbilsmagasin som handlar om husbilslivet, inte om fordonen, och som innehåller en rimlig andel annonser är mycket välkommen på marknaden.

Vi kommer också att jobba på alla fronter vi kan för att få in ökade resurser i vårt team. Nu vet vi vad sårbarheten kan göra med en verksamhet som egentligen är hur lyckad som helst, men har för klena marginaler.

Det misstaget ska vi inte göra om.

Håll ut, kära vänner, får vi bara ordning på det här så ökar vi utgivningen igen – och vi har tusen bra idéer på gång både vad gäller tidningsinnehåll och andra aktiviteter som vi vill skapa tillsammans med er!

                                                                            Margareta Jonilson, redaktör