Viktchocken i Väse!

BLOGG

Handen på hjärtat, när vägde ni er sist?
Vi gjorde det häromdagen och fick en chock. Nu gäller det att lätta på packningen!

Vi gav oss ut på en liten helgtur runt Vänern och hade blygsamt med både mat och kläder med oss. Inte heller hade vi packat cyklarna och den mängd böcker som brukar krävas för längre turer.

Slutligen hade vi enbart ett helgförråd av vin, samt bara en extradunk med friskt vatten från vår egen brunn.

Mellan Väse och Kristinehamn upptäckte vi en vägningsstation för lastvagnar och körde in. De digitala sifforna stannade på 3.820 kilo! Och vi som inte ens trodde att vi vägde över 3.500 kilo i lättpackat skick.

Väl hemma igen lusläste vi specifikationen till vår Laika Rexosline 680 och kom fram till att den i vårt utförande ska ha en tjänstevikt på 3.700 kilo. I det ingår en förare på 75 kilo, nittio procents fyllda vatten-, bränsle- och gasoltankar och en lång elsladd.
Nu är bilen inregistrerad på fyra ton, så vi har marginal kvar. Men knappast så att det räcker för den mängd vin vi brukar medbringa när vi åker hem från en tur i Alsace. Och så några flak öl från Bordershopen på det. Och naturligtvis en normalviktig (nåja) person till, och en halvstor hund. Här pratar vi absolut gränsfall. Redan en enda passagerare till skulle tippa oss över gränsen.

Plötsligt känner jag att mitt vansinniga inköp av en läsplatta för 2.700 kronor blev helt rumsrent. Där kapar jag säkert sju, åtta kilo i bara romaner på en långresa. Reseböckerna får vi fortfarande släpa på, men Rough Guide har börjat publicera sig digitalt så en ändring är på gång.

Och nu bär det iväg till Vänersborg för inköp av två lättviktscyklar. Vi var till och med inne på såna där vikbara små saker, men hittade istället en jättefin vanlig cykel med sju växlar och fotbroms och med den trevliga vikten 13,8 kilo. Att jämföra med våra damcyklar på gott och väl 25 kilo styck.

Och så kanske vi får gå över till…lättvin?